POSITIVE THURSDAYS
IT'S ALL ABOUT EDUCATION

The Mighty Diamonds

The Mighty Diamonds
Birth Place
Kingston, Jamaica
Genres
Reggae, Roots Regge, Lovers Rock
Year activate
1969
Website
Follow

The Mighty Diamonds  Biography

The Mighty Diamonds jest jedną z najbardziej popularnych grup roots reggae, które pojawiły się w latach 70. To oddani Rastafarianie, którzy w swojej twórczości zrównoważyli przesłanie Rasta z loversowymi piosenkami, które były bardziej uniwersalne w odbiorze dla szerokiej publiczności. Czystość ich harmonii wokalnych z emocjonalnie zaangażowanymi pieśniami idealnie współgrało z muzyką roots reggae, którą The Mighty Diamonds obrało do szerzenia swojego przesłania. Ich debiutancki album „Right Time” uważany jest za jeden z najważniejszych albumów w historii muzyki reggae.

Wszystko zaczęło się 1969 roku w Trenchtown w Kingston na Jamajce kiedy Lloyd „Judge” Ferguson, Donald „Tabby” Shawn oraz Fitzroy „Bunny” Simpson poznali się w szkole. Trio występowało wówczas pod nazwą The Limelight, ale zmienili nazwę na The Mighdy Diamonds po tym jak matka Tabby’ego zaczęła nazywać ich „diamentami„. Ich harmonie, a także choreografia sceniczna były wyraźnie inspirowane grupami wokalnymi z legendarnego amerykańskiego Motown lat 60. takich jak The Temptations, The Stylistics, The Impressions czy The Delfonics, a także rodzimymi artystami rocksteady jak John Holt czy Ken Boothe. Początki ich kariery to współpraca z różnymi producentami jak Rupie EdwardsGirl You Are Too Young” (1970), Stranger Cole Oh No Baby” (1971), Derrick HarriottMash Up” (1972) ale dopiero nagrany przez Pata FrancisaShame And Pride” (1973) przyniósł im pierwszy sukces. Nagrany w Dynamic Sounds Studio utwór szybko stał się lokalnym hitem, a triem zainteresowali się kolejni producenci. I tak powstały kolejne single z takimi producentami jak Lee „Scratch” PerryTalk About It” (1975), Bunny „Striker” LeeJah Jah Bless The Dreadlocks” (1975), czy „Carefree Girl” (1975). W 1975 roku trafili do Channel One Studio gdzie razem z Josephem Hoo Kimem nagrali takie hity jak „Country Living” (1975), „Hey Girl” (1975) i najważniejszy „I Need A Roof” (1975).

„I Need A Roof” okazał się potężnym hitem, który doprowadził do podpisania kontraktu płytowego z Virgin Records i wydania w 1976 roku debiutanckiego albumu „Right Time” w 1976 roku. Po dziś dzień płyta ta uznawana jest za jeden z najważniejszych albumów ery roots reggae, a hity jak „I Need A Roof„, „Have Mercy„, „Africa” czy „Go Seek Your Rights” na stałe weszły do kanonu gatunku. Po sukcesie pierwszego albumu Virgin zdecydowało się wysłać grupę do Nowego Orleanu gdzie pracowali z producentem Allenem Toussaintem i lokalnymi muzykami. Tak powstał „Ice On Fire„, który okazał się fiaskiem sprzedażowym, a w późniejszym okresie album podsumowano jako „próbę zrobienia albumu reggae przez muzyków soul z Nowego Orleanu„.

Po tym nieudanym eksperymencie grupa wraca na Jamajkę do Channel One Studio nagrywając kilka dobrych albumów roots reggae. „Stand Up For Your Judgement” (1978), „Deeper Roots” (1979) i „Tell Me What Wrong” (1980) . „Deeper Roots” okazał się kolejnym wielkim sukcesem przynosząc takie hity jak „Masters Plan„, „Dreadlocks Time” czy „4000 Years” i ponownie został wydany przez Virgin w ich labelu Front Line.

Wraz z początkiem nowej dekady grupa zaczęła współpracę z producentem Gussie Clarke, używając starych utworów ze Studia One, które ukazały się na albumie „Changes” w 1981 roku z wielkim hitem „Pass The Kouchie” nagranym na riddimie „Full Up„. Numer stał się międzynarodowym hitem dwukrotnie. Pierwszy raz zaraz po wydaniu w 1981 roku, a drugi raz rok później za sprawą brytyjskiej grupy Musical Youth, która zrobiła cover nazywając go „Pass The Dutchie„.

Lata 80. przyniosły kolejne przeboje jak chociażby „Pray Unto Thee” (1985), który stal się jednym z hymnów grupy, a także pamiętne występ na festiwalu Reggae Sunsplash w 1982 roku, który doczekał się wydawnictwa płytowego. Od połowy dekady grupa zaczęła eksperymentować z cyfrowymi dźwiękami, co słychać choćby na albumach „Struggling” (1985), „The Real Enemy” (1987) czy „Get Ready” (1988).

W latach 90. tempo nagrywania przez nich albumów zwolniło, ale te pojawiające się wciąż utrzymywały swój dobry poziom jak „Moment Of Truth” (1992) czy „Speak The Truth” (1994). Grupa kontynuowała pracę skupiając się głównie na koncertowaniu na całym świecie potwierdzając, swoją reputację klasowego jamajskiego tria wokalnego. Ostatni album The Mighty Diamonds pojawił się w 2008 roku i była to akustyczna płyta „Inna De Yard” wydana przez francuski label Makasound.

Warto też nadmienić, że przez cały okres istnienia zespołu nie zaszły tu żadne zmiany personalne, co jest rzadkością jeśli chodzi o grupy z tak dużym stażem.

Dyskografia

  • Right Time (1976, Well Charge)
  • Ice On Fire (1977, Virgin)
  • Planet Earth (1978, Virgin)
  • Planet Mars Dub (1978, Virgin)
  • Stand Up To Your Judgement (1978, Channel One)
  • Deeper Roots (1979, Front Line)
  • Tell Me What’s Wrong (1980, Channel One)
  • Reggae Street (1981, Shanachie)
  • Changes (1981, Music Works)
  • Dubwise (1982, Music Works)
  • Indestructible (1982, Alligator)
  • The Roots Is Here (1982, Music Works)
  • Leaders Of Black Countrys (1983, Tappa Records)
  • Heads Of Government (1983, Jah Guidance)
  • Backstage (1984, Music Works)
  • Kouchie Vibes (1984, Burning Souns)
  • Diamonds Are Forever (1984, Overheat)
  • Pass The Kouchie (1985, Bad Gong Records)
  • Live In Tokyo (1985, Overheat)
  • Struggling (1985, Live And Learn Records)
  • If You Looking For Trouble (1986, Live And Learn Records)
  • The Real Enemy (1987, Greenslaves Records)
  • Never Get Weary (1988, Live And Learn Records)
  • Get Ready (1988, Greenslaves Records)
  • Live In Europe (1989, Greenslaves Records)
  • Ready For The World (1989, Overheat)
  • Jam Session (1991, Live And Learn Records)
  • Patience (1991, Tassa Records)
  • Live At Reggae Sunsplash 1982 (1992, Genes)
  • The Moment Of Truth (1992, Mango)
  • Bust Out (1993, Greenslaves Records)
  • Speak The Truth (1994, RAS Records)
  • Stand Up (1998, Gone Clear)
  • Rise Up (2001, Charm)
  • The Best Of Reggae Live (2001, Pulsar Records)
  • Thugs In The Streets (2006, Mediacom)
  • Inna De Yard (2008, Makasound)

 

The Mighty Diamonds (Lloyd "Judge" Ferguson, Fitzroy "Bunny" Simpson, Donald "Tabby" Shawn)

The Mighty Diamonds (Lloyd „Judge” Ferguson, Fitzroy „Bunny” Simpson, Donald „Tabby” Shawn)

More Artist From: , , ,

African Head Charge

African Head Charge

Artist, Dub, Reggae
Beres Hammond

Beres Hammond

Artist, Lovers Rock, Reggae
Violinbwoy

Violinbwoy

Artist, Dub
The Congos

The Congos

Artist, Reggae, Roots Reggae
Michael Rose

Michael Rose

Artist, Dancehall, Reggae, Roots Reggae